Kun sama elintarvike säilyy viikko- tai kuukausikaupalla tuoreena on kysymys ”isältä pojalle-elintarvikkeesta” Kemistin purkista eivät lähde vain luontaisen makuiset mömmöt, vaan mitä erilaisemmat ”mausteet”. On siis hyvä tietää, mitä tuoteselostusten merkinnät tarkoittavat, niin tuskallista kuin oppiminen onkin.
E-koodit
”Elintarvikkeiden kemiaa- sivusto on opetuspaketti yläkouluille, ja sen tarkoituksena on kertoa siitä, miten elintarvikkeita Suomessa valvotaan ja mitä niihin lisätään. Sivusto on tehty Helsingin yliopiston Kemia Yhteiskunnassa- kurssilla, ja sen tarkoituksena on tukea orgaanisen kemian opetusta sekä antaa lisätietoa esimerkiksi erilaisista lisäaineista ja ympäristömyrkyistä. ” Lainaus on sivulta E-koodit.
Eläinperäiset
"Vegaaniliitolta ja käsittääkseni myös apteekeista on saatavilla Eläinperäiset valmistus- ja lisäaineet -lehtinen, jossa on kirvavärin ja mehiläisvahan lisäksi myös aimo lista mahdollisesti eläinperäisiä aineita, joiden kanssa ainakin minä olen kovin vainoharhainen.
Voisin listata tähän nuo varmasti eläinperäiset lisäaineet:
E 120 (karmiinit, kokkiniili,
karmiinihappo)
E 901 (mehiläisvaha, valkoinen ja
keltainen)
E 904 (sellakka) E 1105
(lysotsyyni)
Lisäksi esimerkiksi juustoissa käytettävä
juoksutin tehdään vasikan vatsasta, eli juustoa popsivan
kannattaa suosia esimerkiksi Juliusta, jossa ei muistaakseni
juoksutinta ole. Helpoimmalla tietysti pääsee ostamalla
vaikkapa Tofutin soijajuustoa. =)" (Lainaus foorumista MyArtic.Net)
Hae: e-koodi, EAN-koodi, elintarvikevärit, puhdas ravinto, elintarviketeollisuus, elintarvikevalvonta, luontaisen kaltaiset keinotekoiset aromit, keinotekoiset makeutusaineet jne
EAN-koodi
EAN tulee sanoista "Eurooppalainen artikkelinumerointi" (European Article Numbering). Se on maailmanlaajuinen GS1 kieli, jolla jakeluketjun eri vaiheissa teollisuudelta kuluttajalle ja erityisesti vähittäiskaupassa tuote voidaan yksiselitteisesti tunnistaa.
Elintarviketurvallisuusvirasto
Kommentit