93487.jpg

Kuka tahansa voi olla nettikirjailija ja laittaa verkkoon oman kirjansa  joko korvausta vastan tai ilmaiseksi. Jos itsellä ei ole nettitilaa niin kirjan voi antaa ammattilaisten levitettäväksi

E-kirjaa voi lukea päätteeltä tai CD-levyltä tai erillisen lukulaitteen näytöltä, PDA-laitteen näytöltä tai kännykän näytöltä.  Kaupallisten e-kirjojen lukemiseen käytetään usein Pdf-muotoisia tiedostoja. Niitä voi lukea ilmaisella Adobe Reader-ohjelmalla.

E-kirjoja on  vapaassa levityksessä  kymmeniä tuhansia Raamatusta – Shakerspeareen, pääasiassa tosin englanniksi.

Yksi tunnetuimmista ja laajimmista ilmaisten e-kirjojen kokoelmista on Gutenberg-projekti, johon on digitalisoitu tuhansia vapaasti levitettäviä e-kirjoja myös suomenkielellä.

Toinen merkittävä hanke on Projekti Runeberg. Hanke  on vapaaehtoinen projekti klassisen Pohjoismaisen kirjallisuuden julkaisemiseksi Internetissä. Projektissa on ilmestynyt suomeksi toistaiseksi Kalevala ja Raamattu.  Projektin aarteisiin kuuluu mm. uskomattoman upea kasvikuvasto - Bilder ur Nordens flora,

Ala kehittyy nopeasti

Lisäksi suomessa useilla kaupunginkirjastoilla ja erikoiskirjastoilla on kokoelmissaan jonkin verran e-kirjoja, joita voi joko lainata Internetin kautta tai lukea kirjastossa.  Kirjoja on julkaistu myös harrastusmielessä.  Netissä onluettavissa mm. Aleksis Kiven Seitsemän Veljestä 14 lukua. Suomenkielinen e-kirjojen kirjo kattaa kaupallisessa levityksessä olevia suurten kustantamoiden kirja- ja kirjauutuuksia mutta myös pienkustantamoiden teoksia ja omakustanteita.  Kuten aina, joukkoon mahtuu erilaisten hurmahenkien, mutta myös lain rajoja koettelevia teoksia.

Lukuohjelmissa löytyy

E-kirjojen lukuohjelmia löytyy perinteisille pöytäkoneille, kannettaville tietokoneille, kämmenmikroille ja matkapuhelimille. Kirjat kulkevat vaivattomasti kannettavan mobiililaitteen mukana. Esimerkiksi Adoben sivulta on imuroitavissa  oma lukuohjelma Palm OS:lle , Pocket PC:lle ja Symbianille esim. Nokia Communicator 9500:lle.  MikroBitti on koonnut erinomaisen tietopaketin e-kirjoista.  Lisää tietoa saat Itsenäisten Kustantajien ja Nettikirja-sivuilta. Etsi e-kirjoja myös mp3-muodossa.

Mielenkiintoinen kokeilu on "omakirja cd-romppu", joka sisältää kaikki tarvittavat välineet oman kirjan julkaisemiseksi. Boomi on synnyttänyt lukuisia kokeiluja ja yhteuisöjä, joista yksi on Opera – kirjallinen salonki.  Huomioi myös kaupalliset palvelut, jotka toimiva verkon kautta. Voit saada kirjapaketin suoraan ovellesi. Googleta sanoilla julkaise oma kirja.

Hae sanoilla: e-kirja, e-book, ebook, sähköinen kirja, nettikirja, elektroninen kirja. Ilmainen e-kirja, omakirja, free e-book, free online book, online book catalog ja e-book library.  e-book mp3

Laita kommentteihin omat suosikkilinkkisi: