asteriski ja tilde hakulausekkeessa

Selvitä asteriskin  eli tähden (*) avulla mikä  on Paavo Lipposen toinen etunimi?  Selvitä samalla Geoge Bushin kaikki etunimet?

Lpposen kohdalla kirjoita: "Paavo * Lipponen". Huomaa että haku on laitettava lainausmerkkeihin. Haku "George * * Bush" antaa tulokseksi George Herbert Walker Bush. Haku "To * * * to be" antaa tietysti tulokseksi To be or not to be.

Hieman komplisoidumpia tuloksia syntyy jos kokeilee vaikkapa tätä: * .*@ luukku.com. Kysely antaa vastaukseksi sivut, jotka ovat tyyppiä etunimi.sukunim@esimerkki.com. Haun voi tienkin kääntää myös toisin päin. Kokeile vaikkapa tätä: "kari.korhonen@*" Jos tiedät haettavan meiliosoiteen omistajan etunimen ja palveluntarjoajan, voit kokeilla tätä jussi.*@suomi24.fi Kokeile eri variaatioita.  Tuloksen onnistuminen edellyttää, että osoite on jollakin webbisivulla. Viisas etsii tietysti ensin osoitetta tietämänsä palveluntarjoajan sivulta.  Jos tämäkään ei onnistu, hae jollakintunnetulla palvelulla: http://person.langenberg.com/

Jos haluamme tietää millaisesta musiikista George Harrison pitää, voimme kokeilla kyselyä: "George Harrison" likes * music

Asteriskin käyttäminen vaatii mielikuvitusta ja ennakkoluulotonta kokeilua. Parhaimmillaan kysely tuo joko täysosumia tai vain pelkkää hassutusta.

Kokeile myös tildeä ~ Tuo hankala merkki saadaan aikaiseksi etsimällä tilde näppäimistön oikeasta reunasta ja painamalla yhtä aikaa Alt Gr ja tilde ja sen jälkeen vielä spacebaria.

Tilden, "madon" käyttöä kannattaa myös harjoitella. ~ kertoo yleensä, että kyseessä on yksittäisen ihmisen kotihakemisto, jolla ei välttämättä ole tekemistä organanisaation varsinaisen toiminnan kanssa. Yliopistoilla ja verkko-operaattoreilla on esimerkiksi runsaasti myös henkilökohtaisia kotisivuja.

Lisäämällä tilde sanan eteen voit hakea synonyymejä. Kysely toimii hyvin englanniksi. Esimerkiksi haku ~music – löytää sanat: radio, mp3, audio, records, sound, rock, song ja musicians.

Kokeile: site:edu intitle:technology ~language ~journal
Kokeile: allintitle:taiwan ~historybr
Kokeile: intitle:taiwan intiutle:~history