Hakukoneoptimointi eli SEO tarkoittaa keinoja, joilla oman sivun asema saadaan mahdollisimman korkealle hakutuloksissa. Harva ns. tavallinen pulliainen ajattelee tällaisia asioita. On paljon kiehtovampaa saada omalle sivulle mahdollisimman paljon glitteriä ja animaatioita.. Kun siten on saatu aikaan koko sivun täyttävä flash-animaatio, ihmetellään miksi kukaan ei löydä sivua.

Hakukoneiden kohdalla pätee muutama sääntö, jotka kannattaa ottaa vakavasti:  mitä enenmän sivuilla on grafiikkaa, flashejä ja muuta turhaa, sitä huonommin hakukoneet niitä indeksoivat. Muista että hakukoneet rakastavat tekstiä.

Voit myös unohtaa nurkka-asiantuntijoiden  puheet metatageista, html-tekstiin piilotetuista taustan mukaan värjätyistä syötesanoista ja muut vippaskonstit.  Hakukoneet ovat kehittäneet menetelmiä, joilla tällaiset löytyy varmasti ja  väärinkäyttäjiä myös rangaistaan esim. poistamalla heidät kokonaan hakutuloksista.

Jos satut löytämään netistä hakusanoilla add url search engine tai seo tai submit url – sivuja jotka lupaavat kiinnittää sivusi satoihin hakukoneisiin, niin unohda koko juttu.  Eräs tuttavani haksahti tällaiseen palveluun ja sai  kahden tunnin aikana 794 roskapostia.  Useimmissa tapauksissa riittää, kun  lisäät sivusi manuaalisesti sellaisiin hakukoneisiin kuin  Google, AltaVista, Sonera Plaza, Eniro.fi ja muutamat muut suurimmat.

Blogin ylläpitäjän on tietysti syytä liittää bloginsa myös blogilista.fi  palveluun. Hiukan syvällisempää tietoa oman sivun ominaisuuksista kaipaava etsityy  webmastereile tarkoitettuun Spidet Simulation Tool palveluun ja tutustuu sen toimintaan.

Kaupallisesta hakukoneoptimoinnista saat erinomaista tietoa mm. Totalmanagement ja  Uutistoimist.Com-sivuilta.  Tutustu myös mainioon  suomenkieliseen Webmasterworld-sivustoon ja lue viisaita sanoja täältä.

Oleellisin asia on, että et tee mitään sellaista, mitä et osaa.  Älä esim. peukaloi html:ää ellet  varmasti tiedä mitä olet tekemässä.

Hae lisää resursseja sanoilla  hakukoneoptimointi, lisää linkki, lisää sivusto, seo tools, optimization tools,  add url, submit site