Halloween on hyytävä ja pelottava kekri

203871.jpg

Sana Halloween kirjoitetaan suomenkielellä pienellä alkukirjaimella niinkuin muutkin juhlapäivät.

Tämä amerikkalaisperäinen syksyn juhla on vähitellen iskostunut myös Suomeen. Yhtenä syynä voidaan pitää halloweenin kaupallistumista, joka näkyy kännykkäviesteistä ruokakaupan hyllyyn.

Tarjolla on halloween sitä ja halloween tätä, jopa lasten pianonuotteja, jotka sisältävät "pelotavia kauhukappaleita".


Halloweenia ovat myös hauskat halloween fontit esimerkiksi omia kutsukortteja varten, halloweenkakku, hämähäkkimuffinsit, halloween kännykkäviestit, halloween ravintolaillat, musiikkitapahtumat ja fundamentikristitteyjen antihalloween rukouillat. Halloween on saanut myös vitsiniekat liikkeelle:

Vuoden kietro sivuston mukaan tapa on alun perin kelttiläinen, All Hallows Eve, kaikkien pyhien ilta. Kelttiläisalueilla vietettiin 400-luvulla lokakuun 31. päivää viimeisenä kesäpäivänä, jonka jälkeen alkoi uusi vuosi.

"Kaikkien pyhien ilta oli aikaa, jolloin talojen entiset, edellisvuoden aikana kuolleet jäsenet, etsivät uutta ruumista, johon asettua. Tämä oli estettävä suurella metelillä ja tulilla, jotta kuljeskelevat henget olisi saatu pelotettua pois. Amerikkaan 1840-luvulla muuttaneet irlantilaiset veivät tavan mennessään, ja siellä kaikkien pyhien illasta tuli jonkinlainen karnevaali, jota vietetään pukeutumalla noidiksi ja kummituksiksi." Vuodenkierto,

Kotimaisten kielten tutkimuslaitos on jonkin veran pohtinut mm. sitä, miten halloween voitaisiin suomentaa: "Kekriksi ei ainakaan nuori polvi suostuisi sitä nimittämään, vaikka kyseessä onkin pohjimmiltaan sama juhla. Siksi oli keksittävä jotain muuta. Esillä olivat ainakin keksinnöt kummitusjuhla ja haamuaatto, jotka mainiosti kuvaavat juhlan luonnetta. Näitäkin sanoja on jonkin verran käytetty, mutta enemmän on viime aikoina näkynyt sanaa kurpitsajuhla. Hyvä sana sekin.", todetaan laitoksen sivulla.

Halloween on erityisesti lasten juhla. Netistä löytyy runsaasti materiaalia ja vinkejä halloweein vietoon aina printatavista naamioista hyytäviin halloween makupaloihin ja juomiin sakka. Alla lyhyt linkkikokoelma aiheeseen. Lisää resursseja voit etsia sanaluettelon avulla:

Sanaluettelo: kurpitsajuhla, kummitusjuhla, haamuaatto, haamusapatti, kekri, halloween, halloween naamio, halloween naamari, halloween silmikko, history of halloween, halloween costume ideas, halloween fun, halloween decorations, halloween games. halloween recipes, halloween crafts, adult halloween costumes. halloween myths, halloween decorations, halloween masks, free halloween clipart, halloween coloring pages, homemade halloween costumes, halloween food, pumpkin carving, pumpking carving pattern, sexy halloween costumes

Hallloween trivia suomeksi

Halloween – Wikipedia

Halloween printables

Dark Side of the Net: Halloween

Pumpkin carving tools

More pumpking tools

Valmiita tulostettavia kurpitsamalleja

Dracula fontteja

Onlnen Pumpking pattern