Paperintaivuttelu eli origamia kiinnostaa

202412.jpg

Paperintaittelu tunnetaan yleisti japaninkielisestä nimestään origami. Origamia on parhaimmilaan taidetta, mutta se on myös matematiikkaa ja pedagokiikaa.  Origamia ja sen muunnokset kiinnostavat myös nykyihmistä. 

Origamialla voidaan auttaa opiskelijoita hahmottamaan kolmiuloitteisutta, ymmärtämään matematiikaa ja keskittymään. Näitä jälkimmäisiä sivutaan tässä vain mielenkiintoisilla linkeillä.

Paperin taittelu sopii niin terapiaksi aikuiselle kuin lasten leikkeihin. Origamian avulla voi myös kokeilla omia taitellisia kykyjään. Useita paperlaatuja ja värejä yhdistelemällä saadaan aikaan todellisia taideteoksia. Aivan oman ryhmänsä muodostaa ns. moneyfolding eli rahan taivuttelu joka perustuu sekä origamiaan että "vitsien" löytämiseen taitoksista.

Kun vielä askarreltiin

Kuulun itse siihen sukupolveen, joka oppi keittiön pöydän ääressä isän ja äidin opastuksella tekemään paperilennokkejä, kirjekuoria, paperikoreja ja paperisia leikkikaluja taittelemalla ja viivottimella "prässäämällä".

Nyt internetin aikautena huomaan että eivät nämä taidot ole minnekään kadonneet. Päinvastoin. Origamiasta tai sen kansanomaisemmasta muodosta paperintaittelusta on tullut monille harrastus.

Sanoja: paperin taittelu, paperintaittelu, origamia, paperilennokit, paperilennokki, origami, paper fold, paper folding, Origami, Learn Origami, Folding Paper Simple Origami, Origami Flowers, Paper Airplane Folding Origami Box Instructions, Making Origami, Beginners Origami, Fun Ways to Fold Notes, free paper planes, paper aeroplanes

Origami interest group

Origami Galore

Paperilentsikat

My planaes

Animaatioita ja linkkejä

Paper aeoroplanes

Paperefolding

Joseph Wu origami

Makupalat

Taivuttele kurki


Pedagogiset hyödyt

Origamia opetuksessa