Sananmuutokset tai munansaatokset

Kerrotaan, että selostaessaan vuonna 1960 Mannerheimin ratsastajapatsaan paljastusta Pekka Tiilikainen olisi kutsunut muistomerkkiä patsastajarastaaksi. Siinäkin oli kyseessä sananmuunnos.

Pojat huutelevat niitä vakavalla naamalla kerta toisensa jälkeen niihin ikinä kyllästymättä. Esimerkiksi lähikioskin myyjätytölle voidaan sanoa vakavalla naamalla: "Onk's pennuille Jaffaa?". Tämä ei tarkoita että he kysyisivät Jaffa limonaatia, jota tuskin on enää edes saatavillakaan, vaan asian varsinainen niin sanottu ydin on siinä että kirjainparit "pe" ja "Ja" vaihtavat paikkaa keskenään. Tämän tietysti tekee mielessään vain ihminen jolla on likainen mielikuvitus."

Sananuunnokset

Kielinero kansa

Sananmuutokset kertovat suomalaisten enhtymättömästä kiinnostuksesta omaa kieltä kohtaan. Kalevalan perilliset ovat luoneet sellaisia klassisia tarinointa kuin Ollin kuppivuodet. joka on levinnyt monina muunnoksina myö internettiin.

Nopeasti arvioiden sanmutokset jakaantuvat kolmeen ryhmään. Sukupuolielämä, sukupuolielimet ja ruumiin eritteen. Eli sanmuutokset kattavat koko suomalaisen huumorinkrjon.

Joskus tietysti ihmettelee, että kenellä on aikaa tällaisia värkätä. Ollin kuppivuodet linee syntynyt jo viime vuosisadan alkupuolella, sillä isäni kertoi oppineensa yli 50 vuotta sitten tarinan silloiselta vanhalta mieheltä, joten tarinalla täytyy olla ikää. Sananmuunnoksia on joskus kutsuttu spoonerismeiksi.

olille kurkkuja, ollin kumistajat, ollin kuppivuodet. ollin kurkut, ollin paja, ollin serkut, ollista kulkija, ollin arkkukauppa, ollin kepit, ollin kurjuus, ollin kurkku, ollin sarkasmi, ollin serkku, ollin kuletus, ollin kumistaja, ollin kanssa markulla, kuikkuilee olli, olli kujanen olli kujassa, olli kurpona, olli kuuntelee, olli pajassa ja niin edelleen.

Säännöksiä kanoista

Spoonerismejä

Sananmuunnos – Wikipedia

Ollin kuppivuodet

Laaja kokoelma sananmuutoksia

Kertakaikkiaan


Alatyylin sanakirja

Sanaristikot