E-koodit

Kun sama elintarvike säilyy viikko- tai kuukausikaupalla tuoreena on kysymys ”isältä pojalle-elintarvikkeesta” Kemistin purkista eivät lähde vain luontaisen makuiset mömmöt, vaan mitä erilaisemmat ”mausteet”. On siis hyvä tietää, mitä tuoteselostusten merkinnät tarkoittavat, niin tuskallista kuin oppiminen onkin.

E-koodit

”Elintarvikkeiden kemiaa- sivusto on opetuspaketti yläkouluille, ja sen tarkoituksena on kertoa siitä, miten elintarvikkeita Suomessa valvotaan ja mitä niihin lisätään. Sivusto on tehty Helsingin yliopiston Kemia Yhteiskunnassa- kurssilla, ja sen tarkoituksena on tukea orgaanisen kemian opetusta sekä antaa lisätietoa esimerkiksi erilaisista lisäaineista ja ympäristömyrkyistä. ” Lainaus on sivulta E-koodit.

Eläinperäiset

"Vegaaniliitolta  ja käsittääkseni myös apteekeista on saatavilla Eläinperäiset valmistus- ja lisäaineet -lehtinen, jossa on kirvavärin ja mehiläisvahan lisäksi myös aimo lista mahdollisesti eläinperäisiä aineita, joiden kanssa ainakin minä olen kovin vainoharhainen.

Voisin listata tähän nuo varmasti eläinperäiset lisäaineet:

E 120 (karmiinit, kokkiniili, karmiinihappo)
E 901 (mehiläisvaha, valkoinen ja keltainen)
E 904 (sellakka) E 1105 (lysotsyyni)

Lisäksi esimerkiksi juustoissa käytettävä juoksutin tehdään vasikan vatsasta, eli juustoa popsivan kannattaa suosia esimerkiksi Juliusta, jossa ei muistaakseni juoksutinta ole. Helpoimmalla tietysti pääsee ostamalla vaikkapa Tofutin soijajuustoa. =)"  (Lainaus foorumista MyArtic.Net)

Hae: e-koodi, EAN-koodi, elintarvikevärit, puhdas ravinto, elintarviketeollisuus, elintarvikevalvonta, luontaisen kaltaiset keinotekoiset aromit, keinotekoiset makeutusaineet jne

EAN-koodi

EAN tulee sanoista "Eurooppalainen artikkelinumerointi" (European Article Numbering). Se on maailmanlaajuinen GS1 kieli, jolla jakeluketjun eri vaiheissa teollisuudelta kuluttajalle ja erityisesti vähittäiskaupassa tuote voidaan yksiselitteisesti tunnistaa.

EAN-koodi

E-koodit

E-koodiluetelo

Eläinoikeusfoorumi

Elintarvikevärit

Koraanin e-koodit

Elintarviketurvallisuusvirasto