Kiukkuisesti uskomuksia vastaan

"Kuka tahansa voi psykoanalysoida ketä tahansa. Se on tietenkin "puoskarointia", mutta kuka sen voi kieltää vaimolta, joka viime Eeva-lehden pohjalta tekee psykoanalyyttista paljastusta miehensä viimeaikaisesta käytöksestä ja sen "todellisesta" merkityksestä."
Lainaus netistä

-Uskomuslääkinnät perustuvat yleensä jollekin maailmankatsomukselliselle pohjalle: oppeihin yhdistellään moraalisia näkökulmia ja maailmankuvan perusteita (esimerkiksi jumalolentoja, kosmisia yhteyksiä jne.). Uskomuslääkintä ei ole vaihtoehto näyttöön perustuvalle lääketieteelliselle hoidolle. Se on enintään huono, pelkkään plaseboon (= tehoton aine, näennäislääke, kalkkitablettieihin perustuva vaihtoehto, kirjoittaa Jorma Metsäranta.

Uskomuslääkintä ei ole tiedettä

Vitalismi on yleisnimitys opeille, joiden mukaan maailmassa on olemassa erityinen elämänvoima tai -energia. Uskomushoidot, kuten esimerkiksi reikihoito, homeopatia, naprapatia, transaktioanalyysi, primaaliterapia, grafoterapia, vyöhyketerapia, suolen huuhtelut, kuppaus ja suoneniskentä, henkiparannus, kiviterapia, väriterapia, akupunktio, shamanismi, magneettikenttähoidot, iirisdiagnostiikka ja mitä niitä on, käyttävät tällaisia tieteelliseltä kuulostavia nimityksiä vakuuttaakseen yleisön. (Mielenterveysyhdistys Taimi)

Uskomuslääkintä

(engl. belief-based medicine, make-believe medicine). Uskomuslääkinnällä tarkoitetaan kaikkia niitä menetelmiä, joita käytetään sairauksien torjuntaan, oireiden lievittämiseen, sairauksien parantamiseen ja diagnostiikkaan, vaikkei menetelmien pätevyydestä ole luotettavaa näyttöä. Se on näyttöön perustuvan lääketieteen (engl. evidence-based medicine) vastakohta. (Lainaus sivulta) Skepsis

Huuhaan pääpiirteet

Henkimaailman puoskareita käsitellään varsin suorasukaisesti tamperelaisen mielenterveysyhdistys Taimen sivuilla. Mielenterveysyhdistys Taimi ry on Tampereen seudulla toimiva mielenterveyskuntoutujien oma yhdistys.

"Huuhaan määrä maailmanlaajuisilla markkinoilla kuitenkin kasvaa, ja eritoten se kasvaa taloudellisten ja muiden yhteiskunnallisten kriisien aikana, jolloin ihmisillä on paha olla. Markkinoista, todella, ihmisten höynäyttämisessä on kyse. Euroopan jälleenrakennuspankkikin käyttää analyytikkoinaan, muiden muassa, raha-asioihin erikoistuneita astrologeja. Markkinoiden monet vaikuttajat, jotka muuten saattavat vaikuttaa aivan selväpäisiltä, ovat hurahtaneet uskomaan tähtien asentojen vaikutukseen. Arvokkaina perhelehtinä itseään pitävät aikakauslehdet ovat pullollaan horoskooppeja. Televisiokanavat antavat joka vuosi runsaasti ohjelma-aikaa ufo-, kummitus-, enkeli- ja muille huuhaajutuille."

Mielenterveysyhdistys Taimi

Huuhaata

Mielekäs

Skepsis