Tutki syvälti tiettyä sivua

site:n käyttäminen hakulausekkeessa on tehokas tapa kaivaa tietoa, Esimerkiksi hakulauseke erkki tuomioja site:www.eduskunta.fi löytää eduskunnan sivuilta ne, sivut, joilla mainitaan sanat Erkki Tuomioja. Jos kirjoitat haun muotoon erkki.tuomioja site:www.eduskunta.fi filetype:pdf – saat laadukkaita jakoon tarkoitettuja dokumentteja, joissa esiintyy sana Erkki Tuomioja.

Jos samainen Erkki laitetaan lainausmerkkeihin "Erkki Tuomioja eduskunta"  on lopputuloksena muutama osuma , jotka  kertovat Tuomiojan sähköpostiosoiteen, joka on muotoa erkki.tuomioja@eduskunta.fi sekä Tuomiojan taustayhteisöistä. ja muuta miaelenkiintoista.

Kohdennettua hakua kannattaa varioida. Esimerkiksi help site:www.google.com löytää Googlen help-sivut. Kokeile myös help site:www.eniro.fi.

Korvaamalla help sanan sanalla apua saa todella mielenkiintoisia tuloksia. Entäpä jos kokeilisit oman kuntasi sivua kirjoittamalla palkat site:www.omakunta.fi tai kaavoitus tai jotain muuta milenkiintoista. Kokeile vaikka palkat site:www.lahti.fi fileype:pdf tai xls 

Käytä mielikuvitusta

Käyttämällä mielikuvitusta tekee aivan uudenlaisia löytöjä. Hakulause apua site:fi tuo esille fi-päätteisiä sivuja, joilla on apua-dokumentteja tai apua-kansio url:ssä.. Kokeile myös apua sanan korvaamista sanalla ohjeet. Tai miten olisi salainen site:fi filetype:xls  Mikään ei tietenkään takaa, että löydät mitään milenkiintoista, vaan eihän sitä koskaan tiedä. Varioimalla operaattoreita ja tiedostopäätteitä saatat jotain löytääkin.

Hakulause voi olla kovinkin kompleksinen esimerkiksi: tiedotteet virus 2004 site:fi  löytää suomenkieliset fi-päätteiset sivut, joiden dokumentissä tai url:ssa on sanat virus tai tiedotteet  jotka on luotu vuonna 2004.

erkki tuomioja site:www.eduskunta.fi
help site:www.google.com
help site:www.eniro.fi.
palkat site:www.omakunta.fi filetype:xls
apua site:fi
tiedotteet virus 2004 site:fi


 Lisää omat löytösi ja havaintosi kommenttiosuuteen.