xls-tiedostot  ovat googlehakkereiden saalista

Microsoftin Exel tiedostot (xls) ovat nettietsivien ehkä eniten rakastamia tiedostopäätteitä, koska monet tärkeät asiat ovat exell-taulukkomuotoa.  Jos tällainen tiedosto löytyy verkosta, niin se saattaa sisältää mielenkiintoista tilastotietoa kohteesta.

Etsi Exell tiedostoja kirjoittamalla avainsana filetype:xls Googlen hakukenttään.  Penkaistaan ensin HJK:ta.  Kirjoitetaan Googlen hakukenttään haku: hjk  filetype.xls  Mitään dramaattista ei löydy, mutta kylläkin exell-taulukoita, jotka antava kuvan seuran toiminnasta.  Voit tietysti aina yrittää liittää mukaan sellaisia apusanoja kuin : tilauslomake, ottelutulokset tms.

Seuraavaksi mennään askel pidemmälle ja kirjoitetetaan haku palkat filetype:xls.  Nyt on tuloksena jo mielenkiintoistakin, esimerkiksi Helsingin yliopiston palkkataulukko.  Tämän pidemmälle en viitsinyt hakutulosta tonkia.  Mutta tekniikka lienee selvinnyt Sinulle.

Mennään vielä hiukan pidemmälle ja tutkitaan mitä saa kaivettua esille vaikka omasta kotikunnasta.  Kirjoita hakukenttään site:www.kotikunta.fi  filetype:xls  (oma kotikuntasi ja domainpääte) Huomaa että siten filetypen ja xls:n väliin ei tule  välilyontiä. Ilmeisesti kotikuntani atk-puoli osaa asiansa.  Löytyi vain kunnan hankintatoimiston lomake, mutta eihän sitä koskaan tiedä.

Jos sinulla ei ole koneellasi Microsoftin exell-ohjelmaa,  tarvitset lukijan. Excel Viewer on Microsoftin Excel-muotoisten tiedostojen katselua varten tehty ohjelma. Ohjelman 97/2000 -versiolla voi katsella Excelin 97- ja 2000-versioilla tehtyjä dokumentteja, ja Excel Viewer 2003 käy uudempien tiedostojen katseluun. Ohjelmalla ei voi muokata tiedostoja.  Exell wieverin voit noutaa täältä:

Tietojen kaivelu yllä kuvatulla tavalla ei ole rikollista, mutta esiin kaivettujen tietojen käyttäminen omiin tarkoituksiin tai levittäminen muille on rikoslain alaista toimintaa.

Lisää omat löytösi kommentteihin ja kerro mielipiteesi tästä sivusta.