Sarjistraktaatit levittävät vihaa

183731.jpg

Kuva: http://www.onlyoneway.net/sarjakuv3.htm

Amerikkalaisperäiset uskonnolliset ja naivit traktaattisarjikset ovat osa evankelista undergroudia. Nämä pahimmilllaan vihaa ja rasismia sisältävät tuotteet ovat useimmiten käännöksiä amerikklaiselta Chick-Publishing sivustolta.

Trakuja lukutaidottomille

Traktaatit, lennäkit, flyerit tai lentolehtiset ovat sama asia. Ero on siinä, että tratktaatti on evankelioimiseen tarkoitettu apuväline kun lennäkki taas voi olla vaikkapa Israelin Libanoniin kylvämää sotapropagandaa.

Suomessa traktaatit ovat lähinnä fundamentalististen uskonlahkojen jakamia pieniä lappusia, joiden sisältö on usein suoraan käännetty Yhdysvaltalaisesta materiaalista. Ehkä juuri tästä johtuu, että useimmat traktaatit menevät huumorin piikkiin.

Varpu Jutilan nettisivulla "Miten uskonollinen teksti pyrkii vetoamaan" traktaatin perustyyppi määritellään näin:

"Perustraktaatti, joka lienee yleisin, on vain yhden aukeaman kokoinen ja sisältää etusivun sloganin, esim. "Mitä on elämäsi?" tai " Missä vietät iäisyytesi jos kuolet tänä päivänä?", lisäksi ainoastaan Raamatusta poimittuja jakeita ja levittäjän yhteystiedot siltä varalta, että lukija kiinnostuu asiasta. Raamatun lainaaminen on varmasti edullinen ja myös turvallinen ratkaisu: jos lähettäjällä ei ole sana erityisen hyvin hallussa tai sanoma halutaan säilyttää yksinkertaisena, on hyvä luottaa tähän uskovien vahvimpaan argumenttiin. Tällaisen traktaatin tekijä ei ole lähtenyt kovin vetoavalle ja mainostavalle linjalle, eikä se ole kovin "pop".

Moni onkin tavannut kadunvarrella vanhemman itsekseen mutisevan naisen, joka jakaa halvalle paperille painettuja lehtisiä, joiden teksi alkaa useimmiten sanoilla: "Ellei Suomi tee pian parannusta". Yleensä näiden lappusten tutkimiseen riittää 10 sekunttia.

Rasistista tekstiä

Suomen suurin traktaattien levittäjä lienee amerikkalaisen Chick-sivuston kotimainen filiaali eli Trakut.Net. Vapaa-ajattelijain liitto vaati v. 2003 foorumissaan sivuston lakkauttamista aineiston sisältävän rasismin vuoksi.

Trakun levittämät traktaatit ovat hyvä esimerkki siitä, miten matalalle uskonollisessa vaikuattamisessa voi mennä. Sivuilta on nyt poistettu mahdollisuus tutkia traktaatien arvioita ja traktaatteja itseään. Tämä ilmeisesti kritiikin vuoksi.

Hämmästystä herättää traktaatteja välittävien ja myyvien kristillisten nettikauppojen määrä. Pieni tonkiminen paljastaa, että materiaali on useimiten Yhdys valloista, ilmeisesti myös rahoitus.

On vaikea arvioida kuika paljon taraktaatteja ostetaan ja levitetään, mutta luku saattaa olla suurikin, varsinkin kun painopiste tuntuu siirtyneen venäjän ja arabiankielisten traktaattien suuntaan, joita digitaalisesta muodosta johtuen on helppo printata kotikoneelta ja levittää. Tätä tapaa käyttää mm. Espoon Hellentaiseurakunta.

Tähän uskonnolliseen alakulttuuriin voit tutustua hakusanoilla: traktaatti, traktaatit, trakut, trakuja, Jack T. Chick, sarjakuvatraktaatti

Trakut.Net

Sarjakuva traktaatteja

Chick

Christian Comix International

Kristillisiä taidelinkkejä

lMedialähetystyö

Miten uskonnollinen teksi vetoaa

Espoon helluntaiseurakunta

Kirkko ja kaupunki

Saastainen huonw